XIII Национален фолклорен фестивал
"Кехлибарен грозд 2024"

село Лозен, общ. Любимец

29 – 30 юни 2024 г.

 

 

 

IX-ти Национален фолклорен фестивал            „Кехлибарен грозд“                 

           В село Лозен, общ. Любимец ще се проведе IX-то издание на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“. В двата фестивални дни ще се представят над 1300 участници от над 100 населени места от цялата страна. За поредна година фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата.

           

    Организатор на фестивала е Народно читалище „Просвета-1925“ с. Лозен, с подкрепата на Кметство село Лозен, Община Любимец, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.         

         Целта  на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни.

            Фестивалът ще се проведе на 30 юни  и 1 юли 2018 г. на откритата сцена в центъра на с. Лозен. И през двата дни конкурсната програма ще започне от 9:00 часа и ще приключи в 19:30 часа. На сцената на фестивала ще се представят певчески групи, групи за народни обичаи, танцови клубове и състави, ансамбли, народни хорове, народни оркестри и индивидуални изпълнители – вокалисти и инструменталисти, представящи автентичен и обработен български фолклор.

     

 След приключване на конкурсната програма, професионалното жури в състав: Председател доц. д-р Валентина Ганева-Райчева – фолклорист от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН; Почетен председател г-жа Розалина Гогова – етнограф; и членове: Петър Георгиев – народен певец и Йордан Терзиев – хореограф, ще определят отличените със златен, сребърен и бронзов медал в различните категории, носителите на специалните награди, както и носителя на Приза на фестивала.     

      И тази година специална награда и златна статуетка за предаване на унаследени традиции учредява Институтът по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

      Кметът на Община Любимец – инж. Анастас Анастасов, също заявява своята позиция по отношение на културното ни наследство, като за поредна година ще се връчи специална награда и златна статуетка от негово име.

    Три специални награди ще бъдат връчени и от името на месокомбинат „Бурденис” – Свиленград – партньор на фестивала.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Сподели

Споделете с Вашите приятели!