XIII Национален фолклорен фестивал
"Кехлибарен грозд 2024"

село Лозен, общ. Любимец

29 – 30 юни 2024 г.

ХI-ти Национален фолклорен фестивал 

„Кехлибарен грозд”

 

участието във фестивала е напълно безплатно. Няма такса за участие.

ХРАМ „СВ. ВМЧК ДИМИТЪР“

В село Лозен се намира един от най-старите храмове в района. Църквата „Св. Вмчк Димитър“ е построена през 1894 година от дебърските майстори Аврам и синът му Исак.

 В архитектурен план църквата представлява трикорабна, безкуполна псевдобазилика с полукръгла апсида. Храмът впечатлява със своята импозантност и мащабност.

Външната архитектура впечатлява със старателното изпълнение на майстора-строител. Фасадната композиция е изградена на принципа на ритмуване.

Храмът е опожарен през 1913 г., по време на турските набези през Междусъюзническата война. Унищожена е интериорната украса и покрива, но масивният градеж устоява на огнената стихия. Възстановен е през 1920 г.

 

Наосът е просторен, добре осветен и с много добра акустика. Площта му е 109 кв. м. Наосът носи основната характеристика на бароково пространство. Той има подчертано пространствено ядро. Пространствената доминанта тук е обемът на средния кораб, чиято композиционна роля се долава в увеличаващата се ширина и нарастващата височина спрямо страничните два кораба.

Иконостасът запълва изцяло височината на корабите и превръща наоса и олтарното пространство в две отделни помещения. Той е дъсчен, изграден през 1924 година.

За нашите гости и участници, църквата ще бъде отворена и в двата фестивални дни (11 – 12 юни) от 09:00 до 17:00 часа.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Сподели

Споделете с Вашите приятели!