XIII Национален фолклорен фестивал
"Кехлибарен грозд 2024"

село Лозен, общ. Любимец

29 – 30 юни 2024 г.

ХI-ти Национален фолклорен фестивал 

„Кехлибарен грозд”

 

участието във фестивала е напълно безплатно. Няма такса за участие.

МУЗЕЙ НА СЕЛО ЛОЗЕН

    Музеят на село Лозен към Народно читалище „Просвета-1925” в с. Лозен е открит с водосвет на 21 май 2010 г., по повод 85 години от учредяването на Народно читалище „Просвета-1925“. Уреден в дюкяна на дядо Слави, строен в началото на ХХ век, музеят е мястото, където човек може да види, пипне и усети самобитността на лозенеца. Тук, влизайки в изложбената зала, всеки посетител се докосва до ежедневието на своите деди, изпълнено с простота, практичност и съвършенство.

    Старият дюкян, който е приютил музея, е изцяло реставриран с доброволен труд и дарения от будни лозенци – членовете на Народно читалище „Просвета-1925“, и е пригоден за нуждите на музея.

    В експозиционната зала на музея е разположена изложбата „От раклата на баба до музейнаа витрина – Х години доброволческа, събирателска дейност в село Лозен, Хасковско“. Представени са общо 13 костюма. Това са старинният костюм на село Калугерово, общ. Симеоновград; мъжки костюм с гуне и саян костюм от Минерални бани; саян костюм на българи мохамедани от село Малево; саян костюм от Меричлери; празничен мъжки костюм и невестински саян костюм с джобе от село Лозен, аладжа от района на Димитровград; сукманен костюм със салтамарка от село Лозен; мъжки костюм от района на Симеоновград; аладжа от село Златополе; женски костюм от с. Младиново,  саян костюм от края на XIX век, на малоазийски преселници, в днешното село Бисер, общ. Хармнали.

    В отделни витрини са представени красиви тъкани възглавници от началото на ХХ век и обредна тъкан – църковници от село Лозен, както и накити от района.    

    За нашите гости и участници, музеят ще бъде отворен и в двата фестивални дни (11 – 12 юни) от 09:00 до 17:00 часа. 

       За повече информация: www.lozenmuseum.com 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Сподели

Споделете с Вашите приятели!